Zane Beitāne. Foto no personīgā arhīva.

Latvijas Universitātes (LU) Jēkabpils filiāles studiju programmas “Pirmsskolas skolotājs” 1. kursa studente Zane Beitāne dalās ar saviem iespaidiem un pieredzi, izvēloties pedagoga karjeru un studijas tuvu mājām – LU Jēkabpils filiālē. Tiem, kas vēl tikai domā par studijām, Zane novēl: “Aicinu nenobīties un darīt to. Studiju laiks ir ļoti interesants un zināšanām bagāts laiks!”

Pedagoģija mani ir interesējusi jau no skolas laikiem. Bet tā kā iepriekš biju atkarīga no vecāku maciņa, tad bija jāpiekāpjas vecāku vēlmei un aizgāju mācīties pavāra profesijā, kas arī vienmēr ir patikusi. Nesen arī piepildīju vēl vienu no sapņiem – esmu tūrisma maršrutu plānotāja. Bet tāpat vēlme strādāt ar bērniem bija palikusi, tad iepriekšējā gadā izlēmu, ka kaut kas ir jāmaina. Un visu laiku domāju, kur un kā labāk apgūt skolotājas profesiju.

Tā kā man ir ģimene ar trim maziem bērniem, sapratu, ka nekur tālu nevarētu braukāt mācīties. Tādēļ meklēju iespējas, kur studēt tuvāk mājām. Vispār viss ļoti labi sanāca. Tad, kad izdomāju, ka studēšu pedagoģiju, internets sāka piedāvāt informāciju par LU un LU Jēkabpils filiāles studiju programmu “Pirmsskolas skolotājs,” kas man tieši interesē. Sākumā nepievērsu uzmanību, bet, tad pat spēlējot kādu spēli telefonā, šī reklāma uzstājīgi mani uzrunāja. Tas bija kā mājiens, ka jādara kas lietas labā.

Ģimene sākumā nezināja, ka plānoju mācīties. Sagatavoju visus nepieciešamos dokumentus un iepazinos ar informāciju par to, kad var tos iesniegt. Sarunāju onkuli, kas pieskata uz laiku bērnus, kamēr iesniegšu dokumentus LU Jēkabpils filiālē. Pēc tam visus „nostādīju” fakta priekšā, ka sākšu mācīties. Sākumā vīrs domāja, vai spēšu apvienot studijas ar darbu un ģimeni, bet tagad, pēc pirmā pusgada, saprot, ka man ļoti patīk studēt un tieši LU Jēkabpils filiālē kopā ar ļoti labiem kursa biedriem un atbalstošu filiāles administrāciju. Mamma, kas vienmēr bija pret manu pedagoģisko karjeru, pati atzina, ka esot iedomājusies ieteikt man mācīties – tagad beidzot ir arī mammas atbalsts. Un saprotu, ka izvēle ir izdarīta ļoti veiksmīga un pareiza!

Ģimenes dzīve praktiski nav mainījusies, tikai tik daudz, ka sestdienās neesmu mājās, jo ir lekcijas. Ja ir attālinātās mācības, tad gan iet jautri, jo bērni grib arī piedalīties un rādīt visu, ko māk datora un interneta pasaulē. Jāpiebilst, ka vecākajai meitai ir 7 gadi un viņa iet 1. klasē, dēlam ir 5 gadi un jaunākajai meitiņai tūlīt būs 2 gadiņi. Laikam tas arī ietekmēja izvēli, ka jāsāk viss no paša sākuma – ar pirmsskolas izglītību. Ir ļoti interesanti salīdzināt, ko māca mums kā studentiem un kā to spēju nodot tālāk savā darba vietā bērniem. Zinu noteikti, ka neapstāšos ar pirmsskolas skolotāja studijām, bet studēšu tālāk.

Karjera arī ir mainījusies par visiem 100%. Pirmos mēnešus, kad meita sāka iet bērnudārzā, es nekur nestrādāju. Tad nolēmu, ka pietiek sēdēt mājās. Meklēju pilsētā darbu pirmsskolas iestādēs, bet uz to brīdi nebija piedāvājumā nevienas vakances. Lūdzu palīdzību mūsu LU Jēkabpils filiāles direktorei Dainai Spuriņai, lai, ja ir kāds piedāvājums, lai ziņo man. Nepagāja ilgs laiks, kad viņa zvanīja un piedāvāja pusslodzes darbu dārziņā. Paldies direktorei, man tas ļoti labi derēja. Un no 2022. gada decembra jau sāku strādāt. Jāsaka tā, ka karjera kāpj uz augšu.

Pozitīvo mirkļu, filiālē studējot, ir daudz.  Katra lekcija tiek aizvadīta jautri un zināšanām piepildīti. Ir reizes, kad mājās braucot, vēders sāp no smiešanās. Uzskatu, ka arī studēt var ar prieku, smiekliem un baudu. Parasti cenšos ko garšīgu aiznest kursa biedriem, lai lekcijas vēl jaukākas. Citreiz ir tā, ka pieēdamies našķus un pusdienām vietas nepaliek.

Protams, jāizceļ ir filiāles vadība, kura vienmēr ir pretimnākoša un atsaucīga. Ja ir kādas problēmas, vienmēr varam griezties pie filiāles direktores Dainas un studiju metodiķes Veltas. Arī pasniedzēji ir ļoti zinoši un saprotoši. Ja nu ir kāda aizķeršanās ar studiju priekšmetu darbiem, tad pasniedzēji vienmēr nāk pretī un pagaida. Pat gadās, ka darbs tiek nosūtīts nepareizam adresātam, tad  vienmēr tiek paziņots, ka ir notikusi kļūme.

Noteikti novēlu izturību gan tiem, kas beiguši mācības un sāk strādāt pirmsskolas izglītības iestādēs, gan tiem, kas vēl tikai studē. Un tiem, kas vēl tikai domā par studijām LU Jēkabpils filiālē vai kur citur, Aicinu nenobīties un darīt to. Studiju laiks ir ļoti interesants un zināšanām bagāts laiks!

Paldies Zanei par pieredzes stāstu un novēlam, lai veiksmīgas studijas un lai piepildās vēlme karjeras izaugsmi turpināt!

Dalīties